
Obklady fasád a interiérů z lícových cihlových pásků
2. 4. 2018
Se stavbami z klasických pálených cihel se setkáváme poměrně běžně v zemích, kde přetrvávají jisté tradice a konzervativnější vzory chování. Nejvíce působivých exteriérů obytných i technických budov je k vidění v Anglii. Pálené cihly si pro svou trvanlivost a poměrně dobré izolační vlastnosti získaly oblibu i v Holandsku, v Dánsku, v Belgii, v Německu, a také pronikly až do střední Evropy, k nám, do Čech. Ostatně, cihlové domy stavěl pro své zaměstnance i průmyslník Baťa ve Zlíně a kdo z vás se chystá podobnou architekturu a stavební technologii využít, měl by do Zlína pro inspiraci alespoň na víkend zavítat.
Dnes však není nutné stavět dům přímo z cihel, tento stavební materiál je poměrně drahý a nesplňuje současné požadavky na tepelně izolační vlastnosti. K tomuto účelu se využívá obkladový materiál, jehož vzhled napodobuje klasické cihly tak věrohodně, že jej od pravých cihel na první pohled nerozeznáte. V odborné terminologii se nazývá lícové cihlové pásky. Vyrábí se zpravidla z betonu a lze je využít nejen pro exteriérové obklady fasád, ale i pro vnitřní stěny a přepážky.
Vyrábí se ve více barevných odstínech a dekorech a po pokládce se spárují běžnou spárovací hmotou, podobně, jako obklady a dlažby.
Výhody cihlových pásků
- Nízká pořizovací cena ve srovnání s jiným obkladovým materiálem.
- Velmi vysoká odolnost vůči povětrnostním podmínkám, podobně, jako pálené cihly.
- Minimální zátěž obvodového zdiva nebo vnitřních stěn díky nízké hmotnosti obkladu.
- Výrobce obkladu pamatuje i na vnější rohová zakončení a přechody, pro tyto účely slouží rohové prvky.
- Drobné nepřesnosti při pokládce obkladu se vytratí ve spárách.
- Vzhled a povrchová úprava připomíná klasické pálené cihly, a to velmi věrohodně.
Každé plus má své mínus, a to platí i v případě tohoto materiálu. Pokládka trvá delší dobu kvůli spárám, které se musí ručně vyplnit spárovací hmotou. V současné době se používají spárovací hmoty, které obsahují složku anti clean. Ke znečištění tedy nedochází, pouze v případě, pokud je špatná konzistence směsi při přípravě.